Begrijpt u de taal van de advocaat? (2024)

Een boodschap overbrengen is het doel van communicatie. Als de ontvanger van die boodschap daadwerkelijk begrijpt wat er bedoeld wordt, dan is de communicatie geslaagd. Begrijpelijke communicatie vergroot de kans dat de boodschap overkomt bij de ontvanger en heeft daarom de voorkeur. Bovendien is de ontvanger in staat de informatie op een juiste manier te gebruiken (bijvoorbeeld een formulier invullen) en wordt er efficiënter gewerkt (er worden minder vragen gesteld). Toch is begrijpelijkheid nog niet de standaard in teksten van een overheids- of rechtsinstantie.

Rechtstaal

Juridische teksten staan doorgaans niet bekend om hun toegankelijkheid. Dat beaamt ookProf. dr. Raf Van Ransbeeck, magistraat, IGO, KU Leuven en VJV: 'Zoals blijkt uit de meest recente justitiebarometer van de Hoge Raad voor de Justitie (2014)* vindt 61 % van de ondervraagden de rechtstaal onvoldoende duidelijk en begrijpelijk'.

Voor juristen is het van levensbelang dat teksten in contracten, brieven en overeenkomsten zo eenduidig en compleet mogelijk zijn. Inhoud gaat daarbij doorgaans boven de vorm. Wat ook meespeelt, is dat rechtstaal een afwijkende vaktaal is. Het recht bestaat uitsluitend in en door taal en onderscheidt zich zo van onder meer geneeskunde en automechanica. Een dokter helpt u met een pilletje; een monteur door uw auto te repareren. Een jurist heeft alleen zijn taal ter beschikking.

Aandacht voor begrijpelijkheid

Idealiter is een juridische tekst duidelijk en begrijpelijk voor de ontvanger en tegelijkertijd volledig en precies. Beide elementen dienen structureel aandacht te krijgen. Prof. dr. Van Ransbeeck: 'Er zijn in het recente verleden dan ook reeds initiatieven geweest om de begrijpelijkheid van het juridisch taalgebruik te verbeteren. Zo bleek onlangs dat de fiscus door de aanmaningsbrieven vriendelijker en directer te maken, erin slaagde om 18 miljoen euro achterstallig belastinggeld sneller te innen.** Ook aan de universiteiten is er sinds enige tijd een toenemende aandacht voor begrijpelijke rechtstaal.'

Colloquium 'begrijpelijke rechtstaal'

Voor de Katholieke Universiteit Leuven was deze ontwikkeling de reden om in mei 2016 met steun van de Taalunie het colloquium 'begrijpelijke rechtstaal' te organiseren in Brussel. Tijdens het colloquium is stilgestaan bij verschillende thema’s rondom begrijpelijke rechtstaal. De bevindingen en uitkomsten zijn gebundeld in een verslag dat in oktober 2017 is verschenen onder de titel ‘Hoe communiceert een jurist duidelijk en doelgericht? Uniek verslag vol tips voor een begrijpelijke rechtstaal’. U kunt dit verslag gratis raadplegen of downloaden voor eigen gebruik. In het verslag vindt u praktische tips voor begrijpelijke rechtstaal. Ook als u niet werkzaam bent in de juridische sector, kunt u er uw voordeel mee doen.

Congres ‘recht en taal’

Het colloquium over begrijpelijke rechtstaal bood voor de aanwezige juristen voldoende aanknopingspunten om verder te praten. Niet voor niets gaf Prof. dr. Van Ransbeeck in de inleiding van het verslag aan dat hij hoopt dat hiermee op blijvende wijze de aandacht is gevestigd op het belang van begrijpelijke rechtstaal en dat er andere initiatieven in dit verband zullen volgen. De Vlaamse Juristenvereniging (VJV) organiseerde vervolgens in september 2017 samen met de Nederlandse Juristenvereniging (NVJ) een congres over recht en taal in brede zin. De Taalunie ondersteunde ook dit congres door rechtsspecialisten uit onder meer Suriname, Aruba en Zuid-Afrika naar Antwerpen te halen. Zij gingen elk vanuit hun eigen achtergrond in op de verhouding tussen taal en rechtspraak. Ook de uitkomsten van dit congres vindt u binnenkort op onze website. In een volgende editie blikt ook het tijdschrift Neerlandia op het internationaal juristencongres terug.

Tip

Een voorbeeld van een tip uit het verslag:

Gebruik heldere zinsconstructies, zet de kern vooraan:

Niet: 'dat overeenkomstig art. 5 van de Wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties een moratoire rente kan worden aangerekend van 8%.'

Maar: 'Er kan een moratoire rente worden aangerekend van 8% (art. 5 van de Wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties).'

Standpunt Taalunie

In het verslag dat naar aanleiding van het colloquium 'begrijpelijke rechtstaal’ verscheen is ook het standpunt van de Taalunie over heldere rechtscommunicatie opgenomen. Dat luidt als volgt:

Om begrijpelijke taal voor de burger en vaktaal binnen het rechtssysteem met elkaar te verzoenen, moeten twee keer twee zaken van elkaar onderscheiden worden.

1. Onvermijdelijke complexiteit van het vakgebied versus vermijdelijke complexiteit in taalgebruik.
Op bepaalde punten is een rechtssysteem nu eenmaal zo complex als het is, en dat leidt ook in het taalgebruik onvermijdelijk tot een zekere complexiteit. Tegelijkertijd kan louter taalkundige complexiteit altijd en overal worden vermeden, bijvoorbeeld door eenvoudige woorden te gebruiken in plaats van moeilijke en door korte zinnen te schrijven in plaats van lange.
Tip: schrijf zo eenvoudig als de complexiteit van de kwestie en het rechtssysteem toelaten.

2. Gerechtvaardigde rechtsterminologie versus onnodig vakjargon.
Terwijl rechtsterminologie precieze termen biedt voor concepten die zonder deze termen minder precies en ondubbelzinnig kunnen worden beschreven, wordt vakjargon slechts gebruikt om een groepstaal te creëren voor een beperkte kring van beroepsgenoten, zodat 'buitenstaanders' uitgesloten worden. Termen verhelderen, vakjargon verhult.
Tip: gebruik een beperkt aantal vaste termen wanneer u dat echt nodig en/of wenselijk vindt en leg deze in communicatie met niet-vakgenoten extra uit.

*Zie dewebsitevan de Hoge Raad voor de Justitie. Klikhiervoor de Pdf-versie van de barometer.

**‘Slimme brief fiscus doet vergeetachtige belastingbetaler snel betalen’,De Standaard 31 oktober 2016.

Begrijpt u de taal van de advocaat? (2024)

FAQs

Wat zijn de vaardigheden van een advocaat? ›

Voorbeelden van juridische vaardigheden:
  • Analytische en onderzoeksvaardigheden. Als advocaat moet je goed kunnen onderzoeken. ...
  • Communicatie. ...
  • Oog voor detail. ...
  • Mensenkennis & interpersoonlijke vaardigheden. ...
  • Tijdbeheer. ...
  • Organisatorische vaardigheden. ...
  • Commercieel bewustzijn.

Is het advokaat of advocaat? ›

Een advocaat (ook raadsman of raadsvrouw) is iemand die is afgestudeerd in het Nederlands recht en is beëidigd als advocaat door een rechtbank.

Wat is beter jurist of advocaat? ›

Net zoals een advocaat houdt een jurist zich bezig met juridische zaken, maar een jurist is geen beschermde titel en een jurist mag niet pleiten voor een rechtbank. Advocaat daarentegen, is wel een beschermde titel. Een advocaat heeft een universitaire opleiding gevolgd en wordt daarna beëdigd tot advocaat.

Waarom is recht taal? ›

Taal is zowel in de rechtspraktijk als in de rechtswetenschap een belangrijk instrument. Zo is taal het belangrijkste communicatie middel van de overheid met de burger. De overheid gebruikt taal als instrument om aan haar burgers bekend te maken wat zij van hen verwacht en wat de burgers van haar mogen verwachten.

Wat maakt een goede advocaat? ›

Termen die vallen, zijn maatschappelijk en historisch besef, nauwkeurigheid, taalvaardigheid, rechtvaardigheidsgevoel, kritisch en logisch denkvermogen, analytisch inzicht en ook gedrevenheid. Een rechter legt andere accenten dan een bedrijfsjurist en de wetenschapper andere dan een advocaat.

Wat zijn de kwaliteiten van een advocaat? ›

Daarbij laat de advocaat zich leiden door de vijf kernwaarden die zijn vastgelegd in artikel 10a van de Advocatenwet : onafhankelijkheid, partijdigheid, deskundigheid, integriteit en vertrouwelijkheid. Deze kernwaarden zijn niet onbegrensd.

Is advocaat zwaar? ›

Het beroep van advocaat is zwaar. De werkdruk is hoog, cliënten zijn veeleisend en de druk van het declarabele uur doet zich voelen. Intussen is de cultuur op veel kantoren er één van survival of the fittest. Wie niet mee kan, wordt vaak als zwak gezien of ongeschikt.

Is een advocaat gezond? ›

Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.

Wat voor mensen zijn advocaten? ›

Advocaten verlenen onder andere rechtsbijstand in procedures en/of geven juridisch advies. Een advocaat is een academisch geschoolde jurist die een bijzondere bemiddelaar is tussen de rechtzoekende en de rechter (procederen) en het recht (advies- en transactiepraktijk).

Hoe spreek je een advocaat aan? ›

Om advocaten mondeling in hun functie aan te spreken, gebruiken we de aanspreektitel meester, meestal in combinatie met de familienaam. Ook in de aanhef van een brief of e-mail wordt meester geschreven, zonder het bijvoeglijk naamwoord geachte.

Is een advocaat of procureur hoger? ›

Het belangrijkste verschil tussen een advocaat en een advocaat is dat een advocaat een vergunning heeft om de wet uit te oefenen en cliënten in de rechtbank te vertegenwoordigen, terwijl een advocaat een rechtenstudie heeft afgerond, maar mogelijk geen vergunning heeft om de wet uit te oefenen .

Wat is hoger dan een advocaat? ›

Een advocaat is een jurist, maar een jurist is niet altijd advocaat. afronding van de master mogen zij zichzelf 'meester in de rechten' (mr of LL. M, Master of Laws) noemen. De keuzes die zij tijdens en na het afronden van deze studie maken zorgen voor het verschil in functie.

In welke taal is het recht geschreven? ›

Juridisch Engels , ook bekend als legalese, is een register van Engels dat wordt gebruikt in juridische geschriften en het technische jargon van de advocatuur zoals gebruikt in de Engelssprekende wereld en in rechtsgebieden die rechtssystemen gebruiken die geheel of gedeeltelijk zijn gebaseerd op het gemeenschappelijk Wet.

Welke invloed heeft taal op het recht? ›

De kracht van juridische taal

De basis van rechtssystemen is de juridische taal, die de regels vastlegt voor wetten, contracten en rechtszaken. De vaagheid en ingewikkeldheid van de juridische taal kunnen echter tot interpretatieverschillen leiden, wat vaak tot oneerlijke gevolgen voor sommige mensen of groepen leidt .

Waarom is taalbegrip belangrijk? ›

Een goede taalontwikkeling zorgt ervoor dat een kind zich op alle andere gebieden kan ontwikkelen, zoals zelfstandigheid of tijdsbesef. Door een vertraagde taalontwikkeling kunnen leerproblemen en sociaal-emotionele problemen ontstaan.

Wat zijn juridische vaardigheden? ›

De vaardigheden waarover een goed jurist moet beschikken zoals argumenteren, analyseren, communiceren, en wetgeving en rechterlijke uitspraken begrijpen en kunnen toepassen in praktijksituaties. Met deze publicaties zorg je ervoor dat je een juridische hoogvlieger wordt en blijft.

Welke eigenschappen heb je nodig voor rechten? ›

Ontdek hier welke dat dat zijn en kom erachter of een rechtenopleiding op basis daarvan bij je past.
  • Analytisch vermogen. Als je een opleiding rechten volgt, is het van belang om analytisch vermogen te hebben. ...
  • Samenwerken. ...
  • Communicatieve vaardigheden. ...
  • Nauwkeurigheid. ...
  • Doorzettingsvermogen.
Dec 21, 2020

Waar moet je goed in zijn om advocaat te worden? ›

Om advocaat te kunnen worden, moet je eerst meester in de rechten zijn. Hiervoor volg je in de eerste plaats de bachelor Rechtsgeleerdheid of Fiscaal recht. Tijdens een van deze studies kun je al meteen ervaren hoe het is om als advocaat te opereren.

Wat moet een advocaat allemaal doen? ›

Advocaten: hebben uiteenlopende taken : adviseren, bemiddelen, onderhandelen en verdedigen. zijn gebonden aan de deontologische en tuchtrechtelijke regels van het beroep. kunt u steeds vrij kiezen, ook als u verzekerd bent voor de kosten en erelonen via een rechtsbijstandsverzekering.

Top Articles
Classes - Final Fantasy XIV Guide - IGN
Final Fantasy 14 classes: your guide to every role
Kostner Wingback Bed
Toa Guide Osrs
Parke County Chatter
Pet For Sale Craigslist
Skylar Vox Bra Size
Tabc On The Fly Final Exam Answers
The Daily News Leader from Staunton, Virginia
Western Union Mexico Rate
Holly Ranch Aussie Farm
Www Thechristhospital Billpay
Danielle Longet
Top Hat Trailer Wiring Diagram
Methodist Laborworkx
Calmspirits Clapper
Images of CGC-graded Comic Books Now Available Using the CGC Certification Verification Tool
The Ultimate Style Guide To Casual Dress Code For Women
Illinois VIN Check and Lookup
Where Is George The Pet Collector
Wsop Hunters Club
Quest: Broken Home | Sal's Realm of RuneScape
Craigslist Houses For Rent In Milan Tennessee
‘The Boogeyman’ Review: A Minor But Effectively Nerve-Jangling Stephen King Adaptation
Craigslist Ludington Michigan
Aes Salt Lake City Showdown
Taylored Services Hardeeville Sc
Askhistorians Book List
Dairy Queen Lobby Hours
Lawrence Ks Police Scanner
Willys Pickup For Sale Craigslist
3473372961
Mbi Auto Discount Code
Fridley Tsa Precheck
Poster & 1600 Autocollants créatifs | Activité facile et ludique | Poppik Stickers
Bee And Willow Bar Cart
Kazwire
Tirage Rapid Georgia
Metro Pcs Forest City Iowa
My Locker Ausd
FREE - Divitarot.com - Tarot Denis Lapierre - Free divinatory tarot - Your divinatory tarot - Your future according to the cards! - Official website of Denis Lapierre - LIVE TAROT - Online Free Tarot cards reading - TAROT - Your free online latin tarot re
What Is The Optavia Diet—And How Does It Work?
My Eschedule Greatpeople Me
3500 Orchard Place
Jimmy John's Near Me Open
Rheumatoid Arthritis Statpearls
Motorcycle For Sale In Deep East Texas By Owner
Kidcheck Login
Ret Paladin Phase 2 Bis Wotlk
O'reilly's Eastman Georgia
Kobe Express Bayside Lakes Photos
Qvc Com Blogs
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated:

Views: 5783

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.